Jakie prawa daje Ci prawidłowo wdrożone RODO?

RODO

Polskie prawo w tym dobrze wdrożone przepisy dotyczące RODO zapewnia ochronę danych osobowych każdej osoby, która ma chęć udostępnić je danej firmie lub organowi publicznemu. W tym wpisie podajemy konkretne prawa, jakie przysługują osobie oddającej swoje dane do dyspozycji podmiotu trzeciego.

Prawo do wiedzy na temat wykorzystywania danych

Firma lub instytucja, która dysponuje Twoimi danymi, bezwzględnie powinna Cię o tym fakcie poinformować. Musi również wskazać, jakie prawa daje Ci RODO. Według obowiązującego prawa i wyżej wskazanej ustawy, masz prawo m.in. do dostępu do swoich danych, ich poprawy lub całkowitego usunięcia z bazy podmiotu. Ponadto, administrator danych osobowych musi wskazać jak długo będzie przechowywał Twoje dane, a także podać dane kontaktowe do wyznaczonego przez niego inspektora ochrony danych (IOD).

W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę

Podstawą do przetwarzania Twoich danych, powinna być wyrażona przez Ciebie zgoda w sposób świadomy i dobrowolny. W takim przypadku masz prawo do jej wycofania w dowolnym momencie i absolutnie nie może to dla Ciebie oznaczać żadnych negatywnych konsekwencji. Cofnięcie takiej zgody powinno być tak samo łatwe jak jej udzielenie.

Prowadzenie marketingu musi zostać zaprzestane, jeżeli wniesiesz sprzeciw

Jeżeli udostępniłeś swoje dane w celu otrzymywania ofert marketingowych w dowolnym momencie, możesz cofnąć zgodę. W momencie, w którym to zrobisz, przedstawianie towarów i usług firmy musi zostać zakończone.

Powinieneś wiedzieć, jeżeli bezpieczeństwo Twoich danych zostało naruszone

Zdarza się, że gromadzone dane wyciekają, zostają zagubione lub udostępnione osobom niepowołanym. W takim wypadku administrator danych osobowych ma obowiązek poinformować Cię o zagrożeniu jakiemu podlegają Twoje dane. Zastosuj się do jego wskazówek, które pomogą zminimalizować zagrożenie. Może np. zalecić Ci zmianę hasła czy zastrzeżenie dokumentów. Jeżeli masz wątpliwości, masz prawo do kontaktu z administratorem lub z wyznaczonym przez niego inspektorem ochrony danych osobowych.

Masz prawo do otrzymywania zrozumiałych informacji

Informacje dotyczące przetwarzania Twoich danych powinny być przekazywane w sposób dla Ciebie zrozumiały. Język, który jest używany, musi być jasny i prosty, a użyte sformułowania nie mogą budzić Twoich wątpliwości. Jeżeli komunikaty nie są dla Ciebie zrozumiałe, zwróć się do administratora o przekazanie dodatkowych wyjaśnień.

Możesz dochodzić swoich praw przed sądem i złożyć skargę do Prezesa UODO

Jeżeli podmiot dysponujący Twoimi danymi wykorzystuje je niezgodnie z RODO, a Ty poniosłeś przez to szkodę, możesz dochodzić odszkodowania przed sądem. Niezależnie od tego, możesz złożyć skargę do Prezesa UODO. Taka skarga powinna zawierać Twoje imię i nazwisko oraz adres zamieszkania, jak również nazwę firmy oraz adres jej siedziby. Określ również jakich działań oczekujesz od Prezesa UODO. Pamiętaj! Zanim złożysz skargę lub pozew sądowy, najpierw zażądaj wyjaśnienia od administratora Twoich danych osobowych.

Jeżeli juz odwiedziłeś naszą stronę - zapraszamy do przejrzenia cennika usług!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wypełnij to pole
Wypełnij to pole
Proszę wprowadzić prawidłowy adres email.
You need to agree with the terms to proceed

Menu